Le Firin ile görüşmeler başarısız oldu

Mücadelemiz hakkında bilgiler

dieser Artikel auf Deutsch

WAS’ta şu anda içinde bulunduğumuz işçi mücadelelerinden biri de fırın zinciri Le Firin ile olan mücadelemizdir. Bu küçük Viyana şirketinin biri Operngasse’de diğeri 9. bölgedeki Währinger Straße’de olmak üzere Le Firin adında iki şubesi ve 18. bölgedeki „Bäckerei Ücler“ şubesi bulunmaktadır. Bunların tamamı CSC Gastro & Trade e.U.’ya aittir.

İki yoldaşımız orada çalıştı ve tüm hastalık maaşlarının kesilmesi gibi inanılmaz şeyler yaşadı. Nisan ayının başında, „usulsüz maaş kesintisi“ sebebiyle „erken bir gerekçeli istifa“ mektubu göndermiştik. İkinci meslektaşımız da uzun süre önce istifa etti.

Nisan ayının sonunda CSC’nin sahibine, şirkette aşağıdaki alanlarda sorunlar gördüğümüze işaret eden ayrıntılı bir mektup gönderdik:

  • Sosyal güvenli̇k kaydının geç yapılması
  • İş sözleşmesinin yapılmaması
  • Maaş bordrosu verilmemesi
  • Vardiya planının belirsiz olması
  • Noel ikramiyelerinin ödenmemesi ve ücretsiz izne zorlamak
  • Hastalık izni sırasında ücretlerin ödenmemesi
  • Çalışanların boş formları imzalamaya teşvik edilmesi
  • Sahte i̇mzalar
  • Boş zamanlarda ve tatillerde telefonla arayarak, çalışanları izin gününde meşgul etmek ve ücretinin ödenmemesi (ücretsiz nöbet görevi)
  • Personelin genel yanlış bilgilendirilmesi ve dezenformasyonu
  • Bahşişlerin eksik ödenmesi
  • Tatil ikramiyelerinin ödenmemesi
  • Fazla mesai saatlerinin yetersiz ödenmesi
  • Mobbing
  • Kamu sağlığını tehlikeye atmak ve çalışanlara karşı özen yükümlülüğünü göz ardı etmek
  • Covid 19 sebebiyle karantinada olan çalışana ücret ödememek
  • İş yeri̇nde yasadışı gözeti̇m
  • Hastalık izninin ve ücretinin ÖGK’ya bilgisinin verilmemesi
  • Hijyen yönetmeliklerinin ihlali

Mahkeme dışı ve basit bir nihai çözüm olarak ödenmemiş tüm ücret bileşenlerini, haklı istifa için fesih ödemesini ve iki kıdem tazminatı ödemesini (gelecekte iş mahkemesi önündeki davaları da hariç tutmak için tüm talepleri karşılayan bir ödeme) teklif ettik. Böylece şirketle toplamda net 11.000 Euronun biraz üzerinde bir meblağ karşılığında „anlaşmış“ olacaktık.

Bu mektubun büyük ölçüde göz ardı edilmesinin ardından WAS, iki hafta önce tüm şubelerin önünde eş zamanlı olarak üç küçük „uyarı mitingi“ düzenledi. Bu arada 1800 euro civarında küçük bir kısmi ödeme de yapılmıştır. Önümüzdeki Pazar günü daha büyük bir gösteri yapılacağının duyurulmasının ardından, ödenmemiş meblağlar için dostane bir çözüm bulunup bulunamayacağını öğrenmek üzere bu hafta Le Firin ile tekrar telefonla temasa geçtik. Müdür, 26.05.2022 Perşembe günü, tüm konuyu görüşmek üzere bizi ofisine davet etti. Teklifi kabul ettik ve iki WAS üyesiyle birlikte Le Firin’e gittik.

Ancak „görüşme“ müdür ve dört kadın çalışanıyla altı saatten fazla süren çok yorucu müzakereler anlamına geliyordu. Gece saat 11’e kadar birlikte oturduk ve her sorun alanını ayrıntılı olarak tartıştık. Arada donmuş hamur parçaları ile fırın tepsisinin gösterimi gibi küçük gösteri de yapıldı. Aslında, farklı sınıfsal çıkarların damgasını taşısa da oldukça saygılı bir tartışma yürüttüğümüzü ve birbirimize karşı takdir edici bir şekilde davrandığımızı düşünüyorduk. Bu nedenle o gece, ilgili iki meslektaşımıza toplam 6100 Avro ödenmesi önerisini kabul ettik.

Bugün, dünkü müzakerelerde birçok manipülatif unsur olduğu ortaya çıktı. Sadece bir örnek vermek gerekirse; sağlık sigortasına geç kayıt yaptırmanın açıklaması olarak müdür, meslektaşımızın henüz çalışma izni olmadığını ve hemen işe başlamak istediğini söyledi ki bunu prensipte kabul edebilirdik. Ancak bugün yapılan soruşturmada, meslektaşın çalışma iznine hiç ihtiyacı olmadığı ortaya çıktı. Zaten işe başladığında, AMS’e kayıt ile ilgili hiçbir problem yaşanmayacağını ayrıca mesaj olarak iletişmiş ve bu mesajın ekran görüntüsü mevcut.

Buna ek olarak, meslektaşların inanılmaz sayıda ek anlaşmayı kabul etmeleri gerekecekti ve bu da birçok farklı yazılı sözleşme anlamına gelecekti. Hatta bu, meslektaşların WAS’tan bağımsız sosyal medya kanalları aracılığıyla dostane çözümle ilgili bir WAS makalesini yayma taahhüdünde bulunmaları gerektiği anlamına gelirdi. Ancak bir sendika, sömürücü çalışma ilişkileri yoluyla kendisinin yarattığı bir şirketin imajını düzeltmek için orada değildir.

Bu nedenle teklifi reddettik, orijinal meblağı talep ediyoruz ve Pazar günkü ilk büyük eyleme katılım için eskisinden daha fazla çağrıda bulunuyoruz. Bununla birlikte, prensipte konuşmaya istekliyiz ve eğer Le Firin tutarın tamamını ödemeye hazırsa, mahkeme dışı bir anlaşmayı hala hayal edebiliyoruz. Bugün „baskı suçlamasında“ bulunacağını açıklayan Le Firin patronuna, sendikaların görevinin üyelerinin çıkarları için baskı oluşturmak olduğunu bir kez daha açıkladık. Bundan sonra da Le Firin ödeme yapmaya hazır olana ve bizimle tekrar temasa geçene kadar Le Firin ile yapacağımız şey bu olacak.

Gerekirse iş mahkemesinde tekrar görüşeceğiz ki bu şirket için daha da pahalıya mal olacaktır. Bu vesileyle mücadele eylemi başlatıldı ve uzun bir sendikal kampanyaya hazırlanıyoruz.

Kundgebung vor der
Währinger Straße 50-52
1090 Wien

Sonntag, 29. Mai12 bis 14 Uhr

1 commentaire sur Le Firin ile görüşmeler başarısız oldu

Laisser un commentaire