VAKANTIE IN MAROKKO : EEN DROOM…. ECHT ?

mercredi 25 juin 2008

Deze zomer, gaat u uw vakantie doorbrengen in Marokko : zijn stranden, zijn kleine schilderachtige dorpen, zijn overvloedige keuken, zijn zachtheid om te leven, zijn fantasia. In een woord : een droom !

Nochtans voor de Marokkanen zelfs is het tafereel niet echt dezelfde. De keerzijde van de briefkaart is zelfs eerder een nachtmerrie :

-  in het zuiden blijfter land volledig ingesloten, zonder wegen noch basisinfrastructuren zoals wegen, ziekenhuizen, enz… om in januari 2008 hun ontevredenheid te durven uit te spreken en te vragen om door de autoriteiten gehoord te worden, heeft de bevolking van Boulman dades plotseling een verschrikkelijke repressie ondergaan : een vredelievende manifestatie van verschillende honderdtallen inwoners werd door de politie gelyncht, 10 deelnemers werden vervolgens in afwezigheid van elk bewijs voor een totaal van 34 jaar gevangenis veroordeeld ! Dit oordeel is zo onrechtvaardig geweest dat ze in beroep werden bevrijdt hoewel veroordeeld voor de vorm !

-  de vrije meningsuiting wordt altijd streng beperkt : een internaut die een Internet blog namens de broer van de koning – per bewondering voor hem had gecreëerd ! – heeft recht op een arrestatie gehad en veroordeeld tot 3 jaar van gevangenissen !

-  Omdat ze gedurft hebben een verbetering van hun voorwaarden voor studies te vragen op 14 mei laatstleden, de studenten van Marrakech wereden heftig afgerammeld door de politiemacht, een demonstrant werdt door de politie van de vierde verdieping gebalanceerd ! Hij is momenteel in coma.

-  De kleine havenstad Sidi Hifni (20 000 inwoners), beroemd voor zijn stranden, waar jonge werklozen tenten aan de toegang van de haven hadden geplaatst om de armoede aan te klagen en werk te vragen, lwerden letterlijk aangevallen door ongeveer 3000 politieagenten die door helikopters worden gesteund. De officiële balans bedraagt 44 gewonden, de vereniging ter behoud van de mensenrechten spreken zelfs over verschillende doden, er waren meer dan 160 arrestaties.

Deze Marokko , de echt Marokko, noch op televisie noch in de media spreken men erover…

MAROKKO IS NIET het PARADIJS VAN BRIEFKAART, DAT MEN ZOEKT ONS TE VERKOPEN.

HET IS EEN MONARCHIE VAN GODDELIJK RECHT, WAAROVER EEN ABSOLUTE MONARCH REGEERT OMRINGT DOOR DE ROOFZUCHTIGE BOURGEOISIE DAT NIET OPKIJT NAAR HET VOETVOLK DAT VAN HONGER EN ELLENDE OMKOMT.

ZIJN VAKANTIE DOORBRENGEN IN MAROKKO, IS MEDEPLICHTIG ZIJN !

ONDERSTEUNT DE STRIJDEN VAN HET VOLK VAN MAROKKO VOOR VRIJHEID EN WAARDIGHEID

CNT- AIT Internationale Arbeidersvereniging

contact@cnt-ait.info http://cnt-ait.info http://www.cntaitlille.lautrenet/

Info sites : http://lahoucine.unblog.fr/ http://bibliotatlas.blogspot.com/ http://solidariteboumalenedades.blo…

EEN VOORBEELD : DE SITUATIE VAN DE LANDARBEIDSTERS EN ARBEIDERS

Er zijn in de provincie Taroudant, volgens de vertegenwoordiger van de arbeidsinspectie meer dan 750 gebieden van een oppervlakte die van 10 tot 500 hectaren variëert, die van 15 tot 17.000 arbeiders en landarbeidsters volgens de seizoenen gebruiken. Al deze landarbeiders zijn boeren die werden verplicht om hun gronden ten gevolge van de bouw van stuwdammen te verkopen die, in plaats van hun water en welzijn te brengen, slechts onheil en bankroet hebben veroorzaakt. Het doel van deze stuwdammen was wel deze : de overgang naar een intensieve kapitalistische landbouw versnellen bestemd voor de uitvoer van primeurs en citrusvruchten naar de buitenlandse markten, in eerste instantie de Europees. Er zijn 13 verpakkingsstations (het meerendeel van de productie wordt geëxporteerdt) die tussen 3500 en 4000 arbeisters en arbeiders gebruiken. 90% zijn vrouwen die onder omstandigheden nabij de slavernij werken :

-  dagen van 10 tot 12 uur.

-  loon van 4 Euro per dag.

-  geen een sociale zekerheid

-  geen familievergoedingen.

-  geen schadevergoedingen van verlof of vakantiedagen.

-  geen verzekering.

Arbeisters en landarbeiders strijden om :

-  de vakbondsvrijheden.

-  de werkvergunning verkrijgen.

-  bloonfiches hebben. – een jaarlijks verlof.

-  de vaste benoeming.

====================

Document PDF - 15.6 ko

Laisser un commentaire