Oproep van het Steuncomite Proces tegen de Belgische anti-uitwijzingen

zaterdag 11 oktober 2003

Op 22 oktober, gaan 16 personen in processen in België voor « vernieling van centrum van retentie voor buitenlanders en vernieling van materiaal voorbij van het ministerie van het Binnenste (cellulaire goederenwagens) ».

Er is een tekst van steun om aan Verzoek van het Comité van Steun aan de Collectieven tegen de Uitwijzingen te ondertekenen.

http://comitedesoutien.collectifs.n…

Omdat ze zich verzette tegen haar uitwijzing, werd Semira Adamu verstikt op 22 september 1998.

Omdat ze asiel aanvroegen in België, liet men in Gent 74 Roma in de val lopen om hen daarna collectief te deporteren op 4 oktober 1999.

Ook nu nog worden asielzoekers en mensen zonder papieren dagelijks op gewelddadige wijze opgesloten en het land uitgezet.

Omdat ze deelnamen aan niet gewelddadige acties om deze ’politiek’ aan te klagen en te verhinderen, moeten 26 leden en sympathisanten van het Collectief tegen de Uitwijzingen vandaag verantwoording afleggen voor heel wat klachten.

De vreemdelingen zonder papieren worden behandeld als criminelen. Met deze aanklachten worden ook de mensen die hen steunen als criminelen bestempeld.

Na de moord op Semira Adamu heeft de minister van Binnenlandse Zaken het Collectief aangeduid als echte verantwoordelijke voor de misdaad. Terwijl het proces van de rijkswachters met het kussen nog altijd niet voorgekomen is en dat van de verantwoordelijken nooit in overweging genomen is, gaat het proces beginnen van zij die zich verzet hebben tegen het beleid waarvan Semira het slachtoffer werd. Betekent dit een hernieuwing van de schaamteloze betichtingen tegen het Collectief?

In elk geval is de juridische procedure die tegen het Collectief wordt aangespannen een voorbeeld van een nauwelijks verhuld politiek proces. De bedoeling van dat proces is het criminaliseren en het discrediteren van de beweging tegen de gesloten centra en de uitwijzingspolitiek. Tegelijkertijd worden zo de administratieve willekeur en de brutaliteit van de politie gebanaliseerd.

Wij bevestigen onze solidariteit met de acties van het Collectief. Wij weigeren een ’immigratiepolitiek’ die zich vertaalt in opsluitingen en uitwijzingen. Wij keuren de realiteit van een fort Europa af. Daarom vragen wij dat de vervolging van deze militanten stopgezet wordt, dat de waarheid over de dood van Semira wordt bekend gemaakt, en dat de politieke en politionele verantwoordelijken veroordeeld worden. In een context van toenemende criminalisering van sociale bewegingen, herinneren wij eraan dat politieke contestatie een fundamenteel recht is.

Laisser un commentaire