Anarchistische Anti-oorlogsactie op Kreta

zaterdag 10 mei 2003

Anarchistische Anti-oorlogsactie tegen een NAVO-basis op Kreta In het westelijke deel van Kreta, in de buurt van de stad Khania, bevindt zich een zeer belangrijke militaire basis van de NAVO. Daar trainden ook GIs, voordat ze naar de Golf trokken. De anarchistische Verzameling van Kreta (een informele vereniging van individuen en organisaties) had besloten, zich op 15 maart in Khania, voor de militaire basis te verzamelen, om de verplaatsing van oorlogstuig, soldaten, raketten enz. te verhinderen. Om zich hierbij aan te sluiten waren de kameraden uit Griekenland en de inwoners van Khania uitgenodigd.

De blokkade van de NAVO-basis is goed verlopen. Uiteindelijk hebben zich ongeveer 1000 mensen verzameld, die dicht staan bij de libertaire beweging. Ongelukkigerwijs hebben zeer weinig inwoners van de regio meegedaan, hoewel onze blokkade-campagne in heel Kreta present was. Het schijnt dat apathie en een kleinburgerlijke mentaliteit onder de mensen heersen, ze verdienen liever het geld dat duizenden militairen uit de VS in Khania laten.

Steeds werd de blokkade opgemerkt door de locale en landelijke pers, en « heldere » koppen loofden de « initiatieven van anarchisten », zoals ze vanaf toen genoemd werden, zeer.

De mensen bleven zes dagen lang in de omgeving van de kazerne, in een olijvenbosje, en onder zware weersomstandigheden (het regende iedere dag en het was zeer koud). De kameraden die vanuit Griekenland kwamen, hebben zeer geleden, want ze konden na de actie vanwege een stormwaarschuwing niet naar Athene terugkeren. Enige van hen hadden geldproblemen, anderen konden niet op tijd terug komen en kregen daarom veel verwijten.

Maar tijdens deze zes dagen kon geen pantservoertuig, geen soldaat en geen bom uit de basis komen. Khania was door de moordenaars in uniform verlaten, tot ze het geduld verloren – de oorlog was begonnen en ze konden hun troepen niet met het nodige materiaal verzorgen.

Bij het aanbreken van de dag tijdens de ochtend van de zevende dag doken helicopters van de politie op, begeleid door een inzetwagen en de griekse oproerpolitie, vergelijkbaar met de CRS (veiligheidscomité van de republiek) in Frankrijk (of de BGS, grensbewaking, in de Bondsrepubliek Duitsland?). Ondanks de uitputting boden de demonstranten verzet en zo begon een meerurige slag in de omliggende velden. Tijdens de botsingen werden enkele politieauto’s vernield, aan beide kanten waren er veel gewonden, er werd van de kant van de politie ongehoord veel traangas ingezet … elf mensen werden gearresteerd.

Dit bericht over dynamisch verzet werd onder de inwoners van Griekenland snel bekend, want tijdens de volgende dagen werden in verschillende steden talrijke demonstraties georganiseerd – daar gingen ook de conflicten met de politie verder.

Volgens de informatie van een vriend uit Kreta

Laisser un commentaire