Woede op de camping van Colera (Spanje)!

Aaan de Spaanse Costa Brava vind je de camping ‘Yelloh Village San Miguel’ in het stadje Colera. Deze ‘luxe’-camping is onderdeel van de franchise ‘Yelloh Camping’ van de bedrijvengroep ‘Europe Plein Air’ met Europese zetel in Nîmes (Frankrijk). De groep stelt haar campings voor als volgt: “De groep Yelloh! Village is een netwerk van dynamische campings dat een antwoord biedt op alle soorten vakantiebehoeften. Om dat te doen groepeert Yelloh! Village bijna honderd franchises van hoge kwaliteit: 84 campings in Frankrijk, 6 in Spanje en 3 in Portugal. Als keten van franchises, die de beste professionals in de sector verzamelt, is Yelloh! Village het eerste keuze van kwaliteits camping-dorpen. Door zich te profileren als één van de grote spelers in de wereld van de openlucht-hotellerie legt Yelloh! Village de nadruk op het comfort, de kwaliteit, dienstverlening en animaties als kernbegrippen in haar waarden.” Zoals hun website het zegt: “De camping San Miguel is gegarandeerd liefde op het eerste zicht!”

Maar achter het masker van de publiciteit is de realiteit soms helemaal anders. Op de camping van Colera ligt de realiteit vér van het beeld op het postkaartje als het gaat om de kwaliteit van de dienstverlening die Yelloh! Village aanbiedt. De baas van de caming van Colera is ook de burgemeester van het stadje: in die hoedanigheid is hij verantwoordelijk voor de controle van de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften. Hij is dus rechter en beklaagde: de kans is klein dat de burgemeester ingrijpt in geval de campingbaas de regels overtreedt… Gewend dat zijn gezag niet in twijfel wordt getrokken gedraagt hij zich als een echt winterkoninkje dat regeert over zijn werknemers als waren het zijn slaven, en dat niet verdraagt dat men zijn despotische almacht in vraag stelt.

De camping werft jaarlijks personeel aan zonder hun rechten te respecteren. Tijdens het laagseizoen of in de winter worden niet alle loontrekkenden aangemeld bij de Spaanse sociale zekerheid, waardoor zij een aantal rechten mislopen. Bij de start van het hoogseizoen  eist de baas daarentegen werkdagen van 12 uur, 6 dagen per week; met grote vermoeidheid tot gevolg en te weinig mogelijkheid om te recupereren voor de werknemers van de camping, en met mogelijks negatieve invloed op de kwaliteit en de veiligheid van de diensten die de onderneming aanbiedt aan de kampeerders.

Dit jaar weigeren de werknemers zich nog langer te laten doen. Ze zijn gaan samenzitten en hebben een syndicale afdeling van de CNT-AIT (Nationale Arbeidsfederatie – Internationale Arbeidersassociatie : Confédération Nationale des TravailleursAssociation Internationale des Travailleurs) om hun gezamenlijke eisen te vertolken en  ervoor te zorgen dat hun elementaire rechten gerespecteerd worden: een contract  voor álle gewerkte maanden, wettelijke werkweken van 40 uur en bijkomende aanwervingen. Na de weigering van de baas om hierop in te gaan, zijn al 5 klachten neergelegd bij de arbeidsinspectie.

Na weken van pogingen van de syndicale delegatie om te onderhandelen heeft de werkgever op 29 juni zijn toon verhard en het conflict te escaleren: hij heeft de vakbond het recht op meningsuiting ontzegd via de panelen die voor affiches bedoeld zijn. Erger nog: hij is tussengekomen tegen de kameraad die als afgevaardigde was aangesteld door de andere werknemers van de syndicale afdeling. Hij heeft een theaterstukje opgevoerd tegen hem om hem te ontslaan zonder de minste rekening te houden met zelfs elementaire wettelijke regels. Eerst en vooral heeft hij de afgevaardigde beschuldigd van “verbaal geweld”; hij heeft daarna drie werknemers van het restaurant bevolen  in te breken in de bungalow waarin de afgevaardigde van de CNT-AIT verbleef, zijn bezittingen af te nemen en op straat te gooien. De werknemer heeft het verdwijnen van een aantal koffers en andere zaken niet kunnen voorkomen. De baas heeft hem daarna zonder verdere formaliteiten ontslagen, door hem de toegang tot het domein te ontzeggen tegen de meest elementaire rechten in. In de camping Yelloh! Village van San Miguel wordt ‘liefde op eerste zicht’ al gauw naar  »kokhalzen op eerste zicht ‘!

De CNT-AIT in Spanje en Frankrijk roept op tot solidariteit met de illegaal ontslagen kameraad. We roepen kampeerders die naar de camping San Miguel van Colera op vakantie zouden willen op om deze camping toch te boycotten tot de werknemers van de camping -inclusief onze ontslagen collega en afgevaardigde- in hun elementaire rechten worden gerespecteerd.

We nodigen alle kampeerders van de 93 camping-dorpen van de gorpe Yelloh! in Frankrijk, Spanje of Portugal op om zich er bij het personeen van hun camping van te verzekeren dat hun arbeidsomstandigheden in orde zijn en  dat hun comfort en veiligheid gegarandeerd zijn.

Wij roepen de werknemers van de 93 camping-dorpen van de Yelloh! Groep in Frankrijk, Spanje en Portugal op om solidair te zijn met hun collega’s van de Camping Yelloh! Village San Miguel in Colera. Als er bij deze andere campings mensen zijn die eveneens geconfronteerd zijn met de ‘ongevoeligheden’ van hun bazen, staan wij vanzelfspreken klaar om te helpen als zij dit zouden willen.

Geen vakantie voor de strijd!

Enkel strijd levert op!

Onrecht tegen één van ons is een onrecht tegen ons allen!

CNT-AIT Anarcho-syndicalistische Federatie

Vertaling: Vrienden van de CNT-AIT in België en Nederland

contact@cnt-ait

Meer informatie: https://colera-santmiquel.cntfigueres.org/nl/duiken

Spaanse CNT-AIT-website: http://www.cnt-ait.org

Website van het Franse CNT-AIT (en contacten van vrienden in België en Nederland): http://www.cnt-ait.info

Download de tekst in PDF om deze op uw favoriete camping te verspreiden

Franse versie : http://cnt-ait.info/2022/07/29/camping-colera/