ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ? ΓΙΑ ΤΟΛΜΑ!ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ,ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ,ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΩΝ!ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ!

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ενημερωτικό δελτίο των εργαζομένων στην αεροδιαστημική και την μεταλλουργία #3

Λήψη ως PDF

ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ; ΓΙΑ ΤΟΛΜΑ!
ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΩΝ!


ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ!


Στο συλλογικό και ιστορικό φαντασιακό, το Λαϊκό Μέτωπο απηχεί δύο γεγονότα που έλαβαν χώρα το καλοκαίρι του 1936, στη Γαλλία από τη μια πλευρά και στην Ισπανία από την άλλη. Στη Γαλλία, τον Ιούνιο του 1936, ένα κύμα αυθόρμητων απεργιών σάρωσε τη χώρα μετά τη νίκη ενός συνασπισμού κομμάτων της άκρας αριστεράς (Κομμουνιστικό Κόμμα), της αριστεράς (Σοσιαλιστικό Κόμμα) και της κεντροαριστεράς (Ριζοσπαστικό Κόμμα). Και στην Ισπανία, στις 19 Ιουλίου 1936, μια λαϊκή εξέγερση που ξεκίνησε από τις εργατικές τάξεις και τους αναρχικούς της CNT-AIT νίκησε το φασιστικό πραξικόπημα του στρατηγού Φράνκο ως αντίδραση στην εκλογή ενός συνασπισμού ακροαριστερών, αριστερών και δημοκρατικών πολιτικών κομμάτων.

Στη Γαλλία, τα εκατομμύρια των απεργών που κατέλαβαν τα εργοστάσιά τους, χωρίς να περιμένουν οδηγίες από τα πολιτικά κόμματα, συχνά ακόμη και ΑΝΤΙΘΕΤΑ στις οδηγίες αυτών των πολιτικών κομμάτων να μετριάσουν τις ενέργειές τους, δημιούργησαν έναν τέτοιο συσχετισμό δυνάμεων ενάντια στα αφεντικά και την αστική τάξη, ώστε οι τελευταίοι έσπευσαν να κάνουν παραχωρήσεις όπως ποτέ άλλοτε στην κοινωνική ιστορία αυτής της χώρας, από φόβο μήπως οι απεργοί ριζοσπαστικοποιηθούν και η εξέγερση μετατραπεί σε επανάσταση. Και ήταν τα αριστερά κόμματα του Λαϊκού Μετώπου που ανέκοψαν τη δυναμική των απεργών, ζητώντας τους να σταματήσουν το κίνημά τους (ο κομμουνιστής ηγέτης Μωρίς Τορέζ διακηρύσσοντας τη διάσημη φράση του «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να
τερματίζουμε μια απεργία»). Αυτή η πρώτη προδοσία της Αριστεράς ήταν η αρχή μιας μακράς σειράς προδοσιών που κατέληξε τραγικά: το Γαλλικό Λαϊκό Μέτωπο εγκατέλειψε το Ισπανικό Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο κατέληξε να συντριβεί από τον Φράνκο, ο οποίος είχε την υποστήριξη της ναζιστικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας. Το 1938, ο ριζοσπάστης σοσιαλιστής Νταλαντιέ υπέγραψε τους νόμους για τους «ανεπιθύμητους αλλοδαπούς», προϊδεάζοντας για τους νόμους Νταρμανέν (νυν υπουργού εσωτερικών Μακρόν). Και το 1940, οι βουλευτές του Λαϊκού Μετώπου ψήφισαν με 569 (1) ψήφους υπέρ και 80 κατά, δίνοντας πλήρεις εξουσίες στον στρατάρχη Πεταίν.

Το Ισπανικό Λαϊκό Μέτωπο είχε επίσης μια καταστροφική μοίρα: ενώ η Ελευθεριακή Επανάσταση που ξεκίνησε από τους αναρχικούς στις 19 Ιουλίου 1936 προ σπαθούσε, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, να επινοήσει ένα άλλο μέλλον, απαλλαγμένο από το Κράτος και τον Καπιταλισμό, η Δημοκρατική Κυβέρνηση συνέχισε να βάζει εμπόδια στο δρόμο τους. Δυστυχώς, βοηθήθηκε από ορισμένους αναρχικούς που πίστευαν στην καλή πρόθεση των Δημοκρατικών να εμποδίσουν τον φασισμό. Πολλοί Δημοκρατικοί, ξεκινώντας από τους Κομμουνιστές, εξακολουθούσαν δυστυχώς να προτιμούν τον φασισμό από την Αναρχία και τον Μάιο του 1937, το Ισπανικό Λαϊκό Μέτωπο μαχαίρωσε πισώπλατα τους
αναρχικούς επαναστάτες της CNT-AIT και τους ετερόδοξους κομμουνιστές του POUM. Αυτό ήταν το τέλος της επανάστασης και λίγο αργότερα η νίκη των φασιστών.

Ας μας διδάξει η ιστορία: όταν οι εργάτες είναι ενωμένοι, όταν δρουν άμεσα και μόνοι τους, χωρίς να υπακούουν στις οδηγίες των πολιτικών κομμάτων που πάντα θα καταλήγουν να τους προδίδουν, τότε οι εργάτες και γενικότερα η εργατική τάξη μπορούν να κάνουν υπέροχα και μεγαλειώδη πράγματα, μπορούν ακόμη και να κατακτήσουν τον ουρανό. Αν οι εργάτες εγκαταλείψουν την αυτονομία τους και παραδώσουν την πρωτοβουλία τους σε εκπροσώπους, είτε πολιτικούς είτε συνδικαλιστές, αργά ή γρήγορα θα προορίζονται να χρησιμεύουν μόνο ως στρατιωτάκια που θα πέσουν στην πρώτη γραμμή, για το Κράτος, για το Κεφάλαιο ή για μία πολιτική παράταξη εναντίον μιας άλλης.

Η φτώχεια, η κλιματική αλλαγή, ο ρατσισμός και η άνοδος των εθνοταυτοτικών και θρησκευτικών ιδεών, οι ανισότητες κάθε είδους… Ναι, είναι αλήθεια, χρειαζόμαστε μια ριζική αλλαγή στην κοινωνία, μια ρήξη με την κυρίαρχη τάξη. Σε όσες και όσους ονειρεύονται ένα Λαϊκό Μέτωπο μέσω της κάλπης, τους προειδοποιούμε για τις απογοητεύσεις που έρχονται: πώς μπορούν αυτοί οι αριστεροί πολιτικάντηδες, με τον Μελανσόν να αποτελεί την καρικατούρα τους, που έχουν συμμετάσχει σε κάθε αποτυχία από το 1981, να αντιπροσωπεύουν οποιαδήποτε ελπίδα ρήξης με ένα Σύστημα που – κυριολεκτικά – τους τρέφει, είτε με τη μορφή της αμοιβής τους ως εκλεγμένων αντιπροσώπων είτε με τη μορφή κρατικών επιχορηγήσεων προς το πολιτικό τους κόμμα ή το συνδικάτο τους;

Η μόνη μας ελπίδα είναι να οργανωθούμε αυτόνομα και οριζόντια, χωρίς ηγέτη, χωρίς εκπρόσωπο, χωρίς κανέναν να μιλήσει εκ μέρους μας. Οπότε ναι, όπως και στις μέρες του Λαϊκού Μετώπου, αντί να περιμένουμε παθητικά να εμφανιστεί κάποιος σωτήρας από την κάλπη (ειδικά όταν το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι νίκη της ακροδεξιάς), τώρα αμέσως και χωρίς αναμονή :


ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΩΝ!

ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ!

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ!

CNT-AIT Αναρχοσυνδικαλισμός!
contact@cnt-ait.info http://cnt-ait.info


Άλλα άρθρα της εφημερίδας:

Εκλογές, είναι άραγε χρήσιμη δράση ?

http://cnt-ait.info/2024/06/26/elections-gr

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ?

http://cnt-ait.info/2024/06/26/greve-sans-synd-gr

2 commentaires sur ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ? ΓΙΑ ΤΟΛΜΑ!ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ,ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ,ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΩΝ!ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ!

Laisser un commentaire