ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ?

Στη Γαλλία, νόμιμα, στον ιδιωτικό τομέα, δεν χρειάζεται συνδικάτο για να απεργήσετε. Νομικά, το μόνο που χρειάζεστε είναι τουλάχιστον δύο άτομα με αιτήματα που σχετίζονται με την εργασία. Δεν απαιτείται προειδοποίηση.

Σας εξηγούμε:
Στον ιδιωτικό τομέα, το δικαίωμα στην απεργία είναι ένα δικαίωμα που αναγνωρίζεται σε όλους τους εργαζόμενους στην επιχείρηση. Δεν είναι απαραίτητο να συμμετέχει η πλειοψηφία των εργαζομένων ή όλοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης. Πρόκειται για ατομικό δικαίωμα που όμως ασκείται συλλογικά. Κατά συνέπεια, ένας εργαζόμενος μπορεί να απεργήσει, αλλά δεν μπορεί να το κάνει μόνος του (εκτός εάν υπάρχει εθνικό απεργιακό κάλεσμα ή είναι ο μοναδικός εργαζόμενος στην εταιρεία), οπότε απαιτούνται τουλάχιστον δύο άτομα.

Η απεργία ορίζεται ως η συλλογική και συντονισμένη παύση της εργασίας για την υποστήριξη επαγγελματικών αιτημάτων. Για να είναι έγκυρη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες 3 προϋποθέσεις:

  • Ολική διακοπή της εργασίας, αλλά δεν υπάρχει ελάχιστη ή μέγιστη διάρκεια και μπορεί να επαναληφθεί.
  • Συνεννόηση των εργαζομένων, ως εκ τούτου να έχουν συλλογική βούληση, οπότε δεν είναι απαραίτητο το κάλεσμα σε απεργία από μια συνδικαλιστική οργάνωση.
  • Επαγγελματικά αιτήματα (π.χ. αμοιβές, συνθήκες εργασίας, προστασία θέσης εργασίας κ.α.)

Η απεργία μπορεί να προκηρυχθεί ανά πάσα στιγμή. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που επιθυμούν να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους για απεργία δεν χρειάζεται να προειδοποιήσουν. Η απεργία είναι νόμιμη ακόμη και αν δεν έχει προηγηθεί προειδοποίηση ή προσπάθεια συνδιαλλαγής με τον εργοδότη. Ωστόσο, ο εργοδότης πρέπει να είναι ενήμερος για τα επαγγελματικά αιτήματα των εργαζομένων κατά τη στιγμή της προκήρυξης της απεργίας.

Οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να περιμένουν την άρνηση του εργοδότη να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους προτού προχωρήσουν σε απεργία.

Ο εργαζόμενος που απεργεί δεν υποχρεούται να ενημερώσει τον εργοδότη του για την πρόθεσή του να ασκήσει το δικαίωμά του στην απεργία.

Κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να τιμωρηθεί ή να υποστεί διακρίσεις (π.χ. όσον αφορά την αύξηση του μισθού) επειδή απεργεί. Οποιαδήποτε απόλυση για τους λόγους αυτούς είναι άκυρη.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες: contact@cnt-ait.info


Και για να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να κατεβάσετε το φυλλάδιό μας «Τεχνικές του αγώνα»
https://cnt-ait.info/2020/06/17/techniques-de-luttes

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ενημερωτικό δελτίο των εργαζομένων στην αεροδιαστημική και την μεταλλουργία #

Λήψη ως PDF https://cnt-ait.info/2024/06/26/front-pop-gr

Laisser un commentaire