De nationalisten zullen niet onze haat hebben

Date Wed, 10 Jan 2024 09:29:58 +0200


Ilan Shalif is een collega anarchist die in Israel woont. Op de leeftijd van 86 jaar is hij de veteraan van de anarchistische beweging in de regio, waarbij hij zich heeft ontwikkeld van een Marxistisch-Leninistische Zionistische positie in zijn jeugd naar een anarchistische positie in 1966, na de impasse van het kolonialisme te hebben begrepen en concreet te hebben gezien. Hij, een onvermoeibare propagandist van het georganiseerde anarchisme (hij vertaalde Archinov’s Platform in het Hebreeuws), is actief betrokken bij de strijd tegen de kolonisering, deed actief mee aan de beweging van anarchisten tegen de muur en aan de vreedzame marsen in het dorp Bil’in (zie bijvoorbeeld: http://cnt-ait.info/2020/02/12/bilin/ <http://cnt-ait.info/2020/02/12/bilin/>).
Hier is een boodschap die hij publiceerde op zijn Facebook bladzijde om de dingen op hun plaats te zetten, voorbij alle nationalistische propaganda, ongeacht van de Israelische regering of Hamas:
WAT DENKEN PALESTIJNEN ECHT OVER HAMAS?
Ongeacht hoe stevig de Zionistische propaganda machine probeert alle mensen uit Gaza zwart te maken zal het niet lukken.
De Israelische regering voedde Hamas – het te laten organiseren, diens humanitaire acties uit te voeren en geld te krijgen uit alle bronnen. Bovendien, ze wisten waarschijnlijk over de komende aanval: ze lieten Hamas toe om de Gaza Strook over te nemen, stonden Hamas toe aan de macht te blijven en diens strijders te trainen. De Israelische regering is daarom ook verantwoordelijk voor het bloedbad van 7 oktober.
Wat interessante data over de publieke opinie in Gaza aan de vooravond van de uitbraak van de oorlog, overgenomen uit een artikel dat op 25 oktober werd gepubliceerd door het toonaangevende internationale blad ‘FOREIGN AFFAIRS’ (https://www.foreignaffairs.com/israel/what-palestinians-really-think-hamas <https://www.foreignaffairs.com/israel/what-palestinians-really-think-hamas>). Het is de moeite waard om eerst twee dingen op te merken:
1.De Gaza poll werd uitgevoerd op 6 oktober.
2.In het verleden nam de sympathie van Hamas toe toen de botsingen met de Israelische krachten zijn geintensiveerd, dus als het verleden een indicator is van het heden en de toekomst is het waarschijnlijk dat deze aantallen een beetje zijn veranderd, maar nog steeds interessant zijn.
Hier is een samenvatting van wat interessante data uit dit artikel:
-73% van de Gazanen zei dat ze de voorkeur gaven aan vrede met Israel boven een voortgaand conflict en dat ze het niet eens waren met de ideologie van Hamas die gericht is op het vernietigen van de staat Israel. De meerderheid (54%) zou kiezen voor een twee-staten oplossing, 10% zou kiezen voor een Israelisch-Palestijns federatie model, waarbij iedere kant onafhankelijk zou zijn, maar nauwe banden zouden worden gehandhaafd tussen de partijen, en 9% zou de voorkeur geven aan een gemeenschappelijke staat voor de Arabieren en de Joden.
-De dag voor de oorlog uitbrak drukte slechts 29% van de Gazanen het vertrouwen uit in de Hamas regering; 72% van de Gazanen geloofde dat het Hamas regime corrupt was en niet tegemoet kwam aan hun basale behoeften.
20% van de bewoners van Gaza gaf de voorkeur aan een militaire oplossing, de overweldigende meerderheid daarvan aanhangers van Hamas, of ongeveer 15% van de bevolking.

http://cntaittoulouse.lautre.net/spip.php?article1375

Laisser un commentaire