Esperanto ne için kullanılır? Somut bir örnek

Date Sat, 30 Dec 2023

Esperanto, 120 yılı aşkın bir süre önce « icat edilmiş » uluslararası bir dildir. Kullanılabilir olması için kısa bir öğrenme süresi gerektiren Esperanto, böylece farklı anadili olan insanlar arasındaki iletişim sorununa etkili ve ekonomik açıdan adil bir çözüm olarak sunulmaktadır. Aynı zamanda dilsel engelleri ortadan kaldırmayı, fiziksel ve kültürel sınırlar arasında iletişimi teşvik etmeyi ve böylece diyaloğa izin vererek barışı teşvik etmeyi amaçlamaktadır. —- Çoğu zaman Esperanto öğrendiğimizi söylediğimizde « ama bunun ne anlamı var? » yanıtıyla karşılaşıyoruz. Zaten İngilizce de var!» Elbette, bugün her yerde İngilizce… Ama İngilizcenin küresel yayılımı, kapitalizmin, özellikle de Anglo-Sakson kapitalizminin kültür emperyalizminin bir işaretidir. Kültürel ve politik açıdan « tarafsız » bir dil değildir.

Bu nedenle Esperanto, kapitalizmden ve onun egemen ideolojisinden kurtulmuş, (dilsel çeşitlilikle başlayan) tüm çeşitliliği ezen, « kimlikleri koruma » iddiasında olan, kardeş bir dünya umudunu bizimle paylaşan insanlarla diyalog kurmamıza olanak tanıyor. aslında yalnızca en dar milliyetçiliğin teşviki.

Bu evrensel dil ütopyası olan Esperanto’nun somut kullanışlılığının somut bir örneğini vermek istiyorum. 8 Ekim’de Hamas’ın terör saldırılarını ve İsrail ordusunun Gazze’deki sivillerin üzerine düşecek kör intikamını kınayan « Barbarlığa Dur » metni hazırladık. Bu metin bir İnternet kullanıcısı tarafından Esperanto’ya çevrildi ve bu kullanıcı onu kendi sitesinde (http://neniammilitointerni.over-blog.com) yayınlayarak uluslararası dağıtımını sağladı. Bu Esperanto versiyonuna dayanarak, Büyük Britanya’dan bir Esperanto anarşisti onu İngilizceye tercüme etti, AIT’nin Rusça bölümündeki arkadaşlar onu Rusçaya tercüme etti, başkaları onu Almancaya tercüme etti ve hatta Çinceye bile tercüme edildi!!!

Esperanto dilindeki metin, « informa bulteno » dilindeki bilgi sayfamızın başyazısıydı. Bunu, öğrencileri arasında dağıtmak için yanıt veren Afrika’nın Togo kentindeki « Zamenhof » Enstitüsündekiler de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki Esperantistlere gönderdik.

Esperanto’nun amacı budur: Barış ve İnsanlık için alışverişi ve iletişimi kolaylaştırmak.

Yani siz de Esperanto öğrenmeye başlamak istiyorsanız muhtemelen yakınınızda bir Esperanto grubu vardır. Ayrıca öğrenmenize yardımcı olacak birçok web sitesi var ki bu çok kolaydır.

Esperantist bültenimizi almak istiyorsanız ve hatta neden buna katkıda bulunmak istemiyorsanız, ister deneyimli bir Esperantist olun ister basit bir başlangıç ​​seviyesinde olun, gazeteye yazarak veya contact@cnt-ait.info adresindeki iletişim adresinden bize bir e-posta göndererek bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.

http://cntaittoulouse.lautre.net/spip.php?article1376

Laisser un commentaire