MUNCĂ FĂRĂ ACTE ? MUNCĂ LA NEGRU ? MUNCĂ ÎN ILEGALITATE ? NE-AM SĂTURAT !

mercredi 24 novembre 2004

Patronii şantierelor de construcţii sau ai fermelor profită de pe urma situaţiei şomajului din Franţa : angajează muncitori la negru, în loc să le facă un contract de muncă. Pentru patroni lucrul acesta este nemaipomenit. Plătesc cât vor (sau chiar deloc !!!), fără să plătească însă statului taxele de asigurare socială. Prin neîndeplinirea obligaţiilor sociale patronii arată cât de mult îi dispreţuiesc pe muncitori. Patronii îi tratează pe muncitori ca pe nişte sclavi.

De multe ori muncitorii se simt captivi, dar nu au curajul să-şi denunţe patronuii. Acesta este un exemplu al luptei de clasă, a luptei dintre bogaţi şi săraci.

De asemenea, Statul Francez este complice în această situaţie, deoarece singurul său răspuns este înăsprirea represiunii împotriva muncitorilor, prin creşterea controalelor actelor pe stradă. Prefecturile le refuză în mod sistematic azilanţilor dreptul la muncă.

Prin aceasta, Statul încurajează munca la negru. Cei care muncesc fără acte sunt forţaţi să trăiască în clandestinitate, în timp ce patronii trăiesc feriţi de responsabilităţi.

Este rândul nostru acum ! Nu putem să-i lăsăm să continue ! Trebuie să le îngreunăm situaţia patronilor, şi asta o putem face organizându-ne pentru a nu-i lăsa să se îmbogăţească pe spatele nostru.

Asociaţia Internaţională a Muncitorilor (AIT)

Laisser un commentaire