De stam en de staat: Een poging om autoritair conflict in Soedan te analyseren

Bron : https://cnt-ait.info/2024/10/28/tribe-state

« Dit is mijn nederige poging om het autoritaire conflict in Soedan te verklaren vanuit mijn standpunt, als een anarchist die is geboren in Soedan en puttend uit mijn kennis over diens conflicten.

Voorafgaand aan het Britse kolonialisme kende Soedan geen verenigde staat. Het bestond uit kleine staten en koninkrijken die werden geregeerd door stam-, etnische of clan-systemen, zoals het koninkrijk van Wadai, de Nubians, de koninkrijken van de Nuba Bergen en veel andere.

Soedan zelf is verdeeld in regio’s met aanzienlijke culturele en sociale verschillen, wat het moeilijk maakt om het te vergelijken met andere staten.

Het noorden van Soedan, bijvoorbeeld, wordt bewoond door wat rest van de Nubische koninkrijken wier mensen culturele banden delen over de grens met Egypte, tot Aswan.

In oost Soedan zul je de Beja stammen, Beni Amer en Hadendowa vinden, die diepe banden hebben met Eritrea en Ethiopië.

Ook Darfur wordt verdeeld in noordelijke en zuidelijke regio’s met aanzienlijke culturele en etnische verschillen. Deze gebieden hebben ook banden met Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek.

De grote koninkrijken die de koloniale machten in hun streven naar rijkdom probeerden te verenigen -meer bepaald Soedan’s rijkdom aan goud en vruchtbaar land dat in die tijd geschikt was voor katoenteelt- blijven vandaag centraal staan in internationale geschillen over de Soedanese grondstoffen. Koloniale machten waren niet in staat deze gemeenschappen in een enkele eenheid te assimileren; in plaats daarvan pasten ze beleid toe dat resulteerde in de scheiding van het noorden en het zuiden, zoals vandaag nog steeds duidelijk is.

Dit alles laat zien dat, ondanks de revoluties die streefden naar het verwijderen van de kolonisatoren en het verenigen van de Soedanese koninkrijken en gemeenschappen, tot nu toe het systeem vn stamcontrole overheersend en dominant is gebleven. Dit is een van de anarchistische perspectieven die we zullen proberen toe te passen op onze werkelijkheid, waarbij we proberen die door deze lens te deconstrueren.

Stam en staat


De stam is een miniatuur-voorbeeld van sociale autoriteit met een eigen autoritaire cultuur, die wordt bestuurd door de autoriteit van een stam leider of chef, in de meeste gevallen gekenmerkt door een erfelijke leiderschap. Het is het belangrijkste obstakel geweest bij het omvormen van het Soedanese volk van een concentratie van stamconflicten, geweld en diepe onwetendheid en achterlijkheid naar een betere situatie; en is dat nog steeds.

Het kolonialisme droeg bij aan het scheppen van vijandelijkheden tussen stammen, door sommige van andere te onderscheiden en ze te bewapenen, ze staatsmacht te geven, zodat complexe coalities gevormd werden van diverse menselijke groepen – zelfs als het om de eenvoudigste sociale kwesties ging.

De overgang van stam naar natie heeft in Soedan niet plaatsgevonden, waardoor we in een late fase van zelf-organisatorische vooruitgang zijn blijven steken. Zelfs in de vorm van de post-onafhankelijkheids moderne staat in Soedan, controleren stamstructuren en lokale besturen op een of andere manier de staat, waardoor de weg wordt gebaand voor de verspreiding van racisme, stamconflicten en burgeroorloggen.

Het huidige probleem van Soedan -dat wordt uitgebuit door imperialistische krachten om diens strategische locatie en enorme grondstoffen te controleren- is de vorming van gewapende bewegingen en milities, gebaseerd op etnische en raciale gronden in een poging het land te verdelen en te versnipperen voor gemakkelijkere controle.

Vandaag zien we dat Soedan zeven gewapende legers heeft, die onder elkaar aan het vechten zijn geslaan, en het is slechts een kwestie van tijd voordat chaos het hele land overspoelt of desintegreert. Het is van het allergrootste belang te strijden tegen de stam-mentaliteit onder het volk, net zoals het belangrijk is te strijden tegen nationalistische ideeën die leiden tot voortdurende burgeroorlogen.

Wordt vervolgd »

Een anarchist uit Soedan

Original in english : The Tribe and the State : An Attempt to Analyze Authoritarian Conflict in Sudan from an Anarchist Perspective

https://cnt-ait.info/2024/10/28/tribe-state/

En français : La tribu et l’État : Une tentative d’analyse du conflit autoritaire au Soudan d’un point de vue anarchiste

https://cnt-ait.info/2024/10/28/tribu-etat/

En espagnol :

Laisser un commentaire